Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Doğalgaz Tesisatında Bakır Boru Kullanımı
 Tekirdağ Doğal Gaz Mühendislik Bilgi Platformu | Doğal Gaz Genel Bilgi ..::Mak.Müh.Hüseyin ÖNÖZ::.. | Doğalgaz Tesisatında Bakır Boru Kullanımı
Mesaj icon Konu: Doğalgaz Tesisatında TarkyaGaz Bakıra İzin Verdi. Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
HuseyinONOZ
Yönetici
Yönetici
Simge

Gönderilenler: 155

Alıntı HuseyinONOZ Cevaplabullet Konu: Doğalgaz Tesisatında TarkyaGaz Bakıra İzin Verdi.
    Gönderim Zamanı: 12-Nisan-2007 Saat 11:10

Doğalgaz Tesisatını Bakır Boruyla Yapabilirsiniz…

Bakır boru kullanımı, sadece bireysel kullanım olacak konutlarda sayaç’tan sonraki (Sayaç sonrasındaki hattın bir kısmının bina dış yüzeyinden gittiği durumlar hariç) doğalgaz hatlarında olabilir. Bakır boru tesisatlarında birleştirme için sert lehim tekniği kullanılmalıdır. Lehimleme işleminden sonra soğuma gerçekleşene kadar lehim noktası titreşim, darbe ve zorlanmalara maruz kalmamalıdır. 

Boruların iç ve dış yüzeyi temiz, herhangi bir yüzeyden arınmış gaz tesisatlarında kullanıma uygun olmalıdır. Borular yırtık, kırık ve eğilmiş olmamalıdır. Gaz boruları topraklama olarak kullanılamayacaktır. Fitingsler çatlak, ezik ve gözeneklerden arınmış olmalıdır. Çapaklardan arınmış ve temiz işlenmiş olmalıdır. Bakır tesisatlarda hız 6 m/s’yi geçmeyecek.

Bakır tesisat yapacak firmaların sert lehim sertifikasına sahip tesisatçı olması zorunludur

Tesisatınızda Bakır Boru kullanabilmeniz için bütün bakır boru, vana, fittings vb. malzemelerin TSE, EN, DIN, ISO vb. standartlarından birini almış olmalıdır.

Bakır Borular :

TS 9872 EN 1057, EN 1057 standartlarından birine uygunluk belgeleri,

Teknik doküman,

Türkçe broşürleri ( varsa )

Herhangi bir gaz dağıtım şirketinden alınmış uygunluk belgesi ( varsa )

TS 380’e uygun dikişsiz bakır borular kullanılacaktır.

Dış çapla ilgili asgari et kalınlıkları:

Æ £  22   mm’ye kadar 1.0 mm

22 < Æ £ 42    mm’ye kadar 1.5 mm

42 < Æ £  89   mm’ye kadar 2.0 mm

89 < Æ £  108 mm’ye kadar 2.5 mm

108 < Æ          mm’ye kadar 3.0 mm

Saygılarımla,
Mak.Müh.Hüseyin ÖNÖZ
Soru-Cevap@TekirdagDogalgaz.Com
IP
ALİ ERHAN
Yeni Üye
Yeni Üye

Gönderilenler: 12

Alıntı ALİ ERHAN Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 19-Ağustos-2007 Saat 15:18
BAKIR BORULARDA, ÖZELLİKLE DG İÇERİSİNDEKİ SÜLFÜR ORANI ÇOK ÖNEM ARZEDER. ZAMAN İÇERİSİNDE, MÜSAADE EDİLEN KÜKÜRT SEVİYESİ, MAKSİMUM ÜST SINIRA YAKINSA, BAKIR VE GAZ İÇERİNDEKİ KÜKÜRT BAKIR SÜLFÜR OLUŞTURABİLİR . ÖZELLİKLE DİRSEK,S PARÇASI VB KÜKÜRT CÜRUFLARININ BİRİKEBİLECEĞİ YERLERDE BORU İÇERDEN SERTLEŞİP, KIRILGAN HALE GELEBİLİR.TABİİ BU DURUM S % LE İLGİLİ OLUP ZAMAN İÇERİSİNDE OLUŞUR.
GÖRÜŞLERİNİZE SUNULUR
TEŞEKKÜRLER/SAYGILAR
ALİ ERHAN
IP
sarıkaya
Yeni Üye
Yeni Üye

Gönderilenler: 1

Alıntı sarıkaya Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 08-Nisan-2008 Saat 01:29
selamlar
evime yeni doğalgaz alıyorum kombili sistem  kombi tercihim yoğuşmalı olacak bu arada yorumlarınızı okudum ve bilgi sahibi oldum yoğuşmalı kombiden dolayı.Benim sorum şu olacak yoğuşmalı kombide bakır boru tesisatı döşettirmelimiyim.İlginize şimdiden teşekkür ederim
IP
HuseyinONOZ
Yönetici
Yönetici
Simge

Alıntı HuseyinONOZ Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 08-Nisan-2008 Saat 10:42
Burada Bahsi geçen konu doğalgaz tesisatıdır. Sizin bahsettiğiniz sanırım kalorifer tesisatı (radyatör bağlantı hatları) burada tercih tamamen sizin. Tabiki yoğuşmalı kombide kullanabilirsiniz.
Saygılarımla,
Mak.Müh.Hüseyin ÖNÖZ
IP
HuseyinONOZ
Yönetici
Yönetici
Simge

Alıntı HuseyinONOZ Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 08-Nisan-2008 Saat 10:44

Ayrıca yoğuşmalı kombide boru izolasyonu olmadığı için dönüş sıcaklığı daha düşük çalışır ve kombinizin yoğuşma özelliğini daha iyi kullanabilirsiniz.

Saygılarımla,
Mak.Müh.Hüseyin ÖNÖZ
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma